ДЕФІЦИТ, ЯК ЧИННИК ЗРОСТАННЯ СПОЖИВЧИХ ЦІН НА ПРОДОВОЛЬЧІ ТОВАРИ

Ірина Нижник

Анотація


У статті досліджено вплив окремих чинників на зростання споживчих цін на продовольчі товари. Зокрема, робиться припущення, що на ринках основних продовольчих товарів має місце дефіцит, який провокує зростання відповідних цін. Таке припущення підтверджується результатами кореляційно-регресійного аналізу. Обґрунтовано пропозиції по удосконаленню діючої методики визначення рівня продовольчого самозабезпечення – запропоновано ввести до формули розрахунку зміну запасів та експорт відповідного виду продовольства. Стверджено, що експорт продовольства перетворюється на важкоконтролювану статтю продовольчого балансу через зростання відкритості національної економіки та звуження економічного суверенітету держави. Тому запропоновано введення поняття «надмірного експорту продовольства», під яким розуміються обсяги реалізації продукції вітчизняного виробництва закордонному сектору, які створюють або збільшують дефіцит даного виду продовольства на внутрішньому ринку. Обґрунтовано неможливість використання продовольчого імпорту в якості стабілізатора внутрішніх продовольчих цін в умовах хронічного дефіциту платіжного балансу, який зумовлює постійну девальвацію національної валюти.


Ключові слова


продовольчі інтереси населення, дефіцит продовольства, індекс споживчих продовольчих цін, самозабезпечення, експорт, сальдо балансу, девальвація, імпорт.

Посилання


Україна лідирує за рівнем смертності від неправильного харчування. Depo.ua. 17.01.2019. URL: https://www.depo.ua/ukr/life/ukrayina-lidiruye-za-rivnem-smertnosti-vid-nepravilnogo-harchuvannya-20190116900387

Кораблін С. О. Сукупна пропозиція і оптимальна інфляція. Економіка і прогнозування. 2005, № 1. С. 9-32.

Гальчинський А. С. Основи кейнсіанської моделі регулювання економічного циклу. Питання теорії. Вісник Національного банку України. 2009, №1(155). С. 3-8.

Лібанова Е. М. Соціальні чинники та соціальні наслідки інфляції. Економіст. 2008, №5. С. 16-25.

Шпичак О. М. Економіко-організаційні неузгодженості взаємовідносин у продуктових ланцюгах в умовах інфляційно-девальваційних процесів: напрями врегулювання. Економіка АПК. 2015, №6. С. 85-95.

Тіверіадська Л. В., Якименко А. М. Інфляційні процеси та їх соціально-економічні наслідки в Україні. Економічний простір. 2015, №93. С. 175-188.

Мудрак Р. П., Лагодієнко В. В. Агроінфляція та індекс споживчих цін на продовольчі товари: порівняльний аналіз «Україна - ЄС». Економіка України. 2018, №1(674). С. 28-39.

Статистичний збірник «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України». К.: Державна служба статистики України, 2018. 59с.


Повний текст: PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.
Архів
2015 4 12   24 33
2016 1 2   3 4
2017 1 2 2 (Ч.2) 3 4 (Ч.1) 4 (Ч.2)
2018 1 2   3 4  
2019 1          

Користувач

Інформація

Зміст журналу

Перегляд

Мова