EFFECTIVE LEADERSHIP STYLE AS THE MAIN ASPECT OF MANAGING CONFLICTS IN FOOD INDUSTRY ENTERPRISES
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Introduction. The changeable market environment and desire to be competitive require to do the right steps for the future success and to choose an appropriate leadership style from the owners of the enterprises. All these measures will promote the opportunities to improve business processes and increase efficiency of the enterprises.
Purpose. The main objective of this article is to show the importance of choosing a right leadership style to resolve conflicts and provide effective development of the food industry enterprises.
Methods. Analyzing the problems the following methods were used: abstract logical style (theoretical to generalization, to drawing the conclusions), statistically-economic groupings (to reflect changes in the enterprises development), the method of expert evaluations (to determine the importance of the right choice of the leadership style), graphics (to create the charts, to determine the dependencies), etc.
Results. The studied research papers have shown that there are connections between person’s emotions, attitudes and behavior. Thus being an effective leader means to be decisive, but adaptable and emotionally stable. According to the authors’ point of view a list of the main features of an effective leader was formed. The main elements include: authority, influence, delegation, responsibility, accountability and power which will give a positive result of the determined job and one element such as flexibility was added to the main list. To the authors’ opinion flexibility is the opportunity and quick reaction to adapt the activities of the company to modern changeable conditions.
The main leadership styles are described and the level of their usage for food enterprises is determined by the authors. Whatever leadership style would not be selected, it is a real situation for the company at various stages of its development that the leaders meet a number of the conflicts. There are conflicts related to:
- leader’s personality (self-confidence, self-consciousness);
- formal leadership and informal leadership, for instance, in a team or in the department for the power to influence others;
- a leader and co-worker (or team member) to lead the employees;
- team members who have a bad impact on the results of their activities.
Due to the conflict resolving approaches we can make a conclusion that it is vital to analyze all factors and then make a decision considering all possible consequences.
Originality. The article describes a choice of an appropriate leadership style for food industry enterprises and gives an opportunity to understand how to handle conflict situations in the right way.
Conclusion. The leaders who use an authoritarian style of leadership resolve the conflicts with a forcing approach. These leaders often have conflicts of objectives as well as conflicts of feelings and emotions. In addition, managers who use participative (Democratic) and delegative (Laissez-Faire) leadership styles often practice compromise and accommodation approaches. The above-mentioned types of the leadership styles often have conflicts associated with the ideas and ways of solving them. Modern types of leadership, such as transformational leadership and transactional leadership, use compromise and cooperation approaches - collaboration.
Choosing the right leadership style and ability to handle conflicts gives an opportunity to increase efficiency, build favorable climate and achieve success for the company.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Adises, I. (2008). Leaders Development: How to understand the style of management and effectively to intermingle with the carriers of another styles. - М.: Alpina Business Books
Carter, Gregg. Lee, Joseph, F. Byrnes How to manage conflict in the organization. Retrieved from: https://www.questia.com/read/121902926/how-to-manage-conflict-in-the-organization
Certo, Samuel C., Certo, S.Trevis.(2012). Modern management: concepts and skills— New Jersey.
Goldman, E. (1998). The Significance of Leadership Style. — Educational Leadership.
Hill Charles W. L., Steven L. McShane.(2008). Principles of management. New York.
Shevchenko Liudmyla (2015). World experience in managing alcohol industry of Ukraine, Ukrainian journal of food science.
Management principles. Management college of Southern Africa. Retrieved from: http://2012books.lardbucket.org/pdfs/management-principles-v1.1.pdf
Miller R., J. Butler and C. Cosentino. For an interesting look at how different types of leaders and followers perform at different types of tasks. Leadership and Organization Development. Retrieved from: http://2012books.lardbucket.org/books/an-introduction-to-organizational-communication/s09-leader-and-follower-behaviors-.html
Moskalenko, V., Yevsieieva, I. (2015). Leadership: theories, transformations, methods of analysis. International Journal of Economics and Society. Retrieved from: http://ijournales.org/archive/volume2015/issue3/20.pdf
Schwarber, P.D. (2005) “Leaders and the Decision Making Process.” Management Decision.
Yarmak A., Svyatkivska E., Prikhodko D. Ukraine: Meat sector review. Retrieved from: http://www.fao.org/3/a-i3532e.pdf
Yemtsev Viktor (2015). The impact of competitive environment on the raw material base development within diary industry of Ukraine, Ukrainian journal of food science.
Martynenko Yu. (2015). Narastit' myasko / Yu. Martynenko // TOP-100 [Reytingi krupneyshikh]. (in Rus.).