Transformation of the agricultural markets structure at the modern stage of scientific progress
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
In the article the tendencies of scientific and technical progress influence on transformation of structure of agrarian market are exposed. The peculiarities of modification of agricultural production and filling of the agricultural market during the "green revolution" and "genetic revolution" are explained. Reasons of unevenness of world agrarian market development, origins of disproportions that brake the tendencies of smoothing of standard of living of population of planet, are educed. It is emphasized that in a post-industrial transformation of modern economies resulting impact on agricultural production STP became its division into three types of technological systems and therefore differentiation world agricultural market into three segments: traditional market, genetically modified and organic products.
It is certain that appearance science absorbing GMresource that is grown in the conditions of high level of protection of intellectual ownership rights, created pre-conditions for the increase of level of monopolization of world agrarian market. Benefits from wide introduction of genic technologies in agriculture get, foremost, the developed countries - in practice a natural barrier on the way of distribution of these technologies is a peculiar on the results of biotechnological researches.It is well-proven that presently vertical integration is practically the only organizational form of production and sale, that in the conditions of hard protection of intellectual ownership rights provides penetration of science absorbing technologies in all links of agrarian products advancement.
It is certain that commodity innovations on the basis of genetically modified and organic raw material went on fundamentally new directions, many of that will determine agrofood market development on the nearest decades.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Qaim М. Agricultural biotechnology in developing countries: towards optimizing the benefits for the poor / M. Qaim, A. Krattiger, J. von Braun. – Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000. – 433 р.
Van Zanten J. Food Biotechnology: European and North American Regulatory Approaches and Public Acceptance: A Traveling Workshop [Електронний ресурс] / J. Van Zanten, A. Krattiger, R. Hautea. – Режим доступу: http://www.isaaa.org/ resources/publications/briefs/18/ default.html.
Willer H. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2011 [Електронний ресурс] / H. Willer, L. Kilcher (Eds.). – Bonn: IFOAM & FiBL, 2011. – 32 p. – Режим доступу: http://www.organic-world.net/fileadmin/documents/yearbook/2011/world-of-organic-agriculture-2011-page-1-34.pdf.
Willer H. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2007 [Електронний ресурс] / H. Willer, M. Yussefi (Eds.). – 9th edition, totally revised and updated. – Bonn: IFOAM & FiBL, 2007. – 252 p. – Режим доступу: http://orgprints.org/10506/3/willer-yussefi-2007-world-of-organic.pdf.
Adoption of Genetically Engineered Crops in the U.S. [Електронний ресурс] / United States Department of Agriculture: Data Sets. – Режим доступу: http://ers.usda.gov/Data/BiotechCrops.
Food Safety Modernization Act (FSMA) [Електронний ресурс] / U.S. Food and Drug Administration. – Режим доступу: http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/FSMA/ucm 243087.htm.
Organic food [Електронний ресурс] / Wikipedia, the Free Encyclopedia. – Режим доступу: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food.
Ревенко Л. Мировой рынок продовольствия в эпоху «генной» революции / Л. Ревенко. – М.: Экономика, 2002. – 301 с.