ECONOMIC EFFICIENCY OF APPLICATION OF THE CUTTER OF A PACKAGE OF MEASURES TO IMPROVE THEIR EFFICIENCY AND DURABILITY
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Introduction. The technology of making sausages involves repeated operations of grinding of raw meat, as well as the mixing of prescription ingredients. As is known, these processes have been effectively implemented in cutter, modern models which allow to grind lumpy meat to mince, the mince before the state of the emulsion, vacuum raw material and heat treatment. However, despite certain advantages of these types of machines, for them remains an urgent further increase in efficiency and durability. Improving the efficiency of work provides for an increase in specific productivity cutter and improve the quality of the raw materials in them. The increase in longevity would increase the wear resistance, strength and endurance of the main working bodies cutter - knife cutter head. Our studies of work processes in cutter is allowed to justify and develop a series of measures to tackle the above problems. The developed solutions have different performance and require different capital and operating costs in its implementation.
Purpose. The aim of this work is determination of economic efficiency of application in the cutter of a package of measures to improve their efficiency and durability.
Methods. Analytical determination of the economic effect from the introduction of new or upgraded equipment design.
Results. The total expected economic effect includes the following components: increased efficiency cutter; improving quality processing of raw materials; improvement of durability and reliability cutter. Definition of economic efficiency performed for the case of cuter in the process line for the production of sausages with the capacity of 20 tonnes of sausage products per shift. Improved design of cutter increase the productivity of 2.87%, a decrease in capital investments of 61.9% (through the use of a cutter instead of three) and a decrease in operating expenses 75.2%.
Originality. The use of the cutter developed new designs of knives, cutter heads, and new devices can significantly increase the economic effect from the use of cuter. The main factor to increase economic benefits - significant performance improvement cutter (almost three times).
Conclusion. The economic effect from the introduction of improved design cutter Л5-ФКБ is 1304368 UAH. the payback period is 5.5 months. In the future, it is advisable to make a comparative analysis of economic efficiency of technical solutions to select the most promising ones for implementation.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Nekoz, O. I. & Batrachenko, O. V. & Lytovchenko, I. M. & Verbytskyi, S. B. (2012). Doslidzhennia umov kontaktu nozhiv kutera iz syrovynoiu z metoiu pidvyshchennia yikh mitsnosti. Visnyk Cherkaskoho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu, 1. 108-114. (in Ukr)
Batrachenko, O. V. (2017). Vdoskonalennia rizalnoho instrumentu kuteriv na osnovi doslidzhen hidrodynamiky syrovyny pry kuteruvanni. Tezy u Mizhnarodnii naukovo-praktychnii konferentsii «Rozvytok kharchovykh vyrobnytstv, restorannoho ta hotelnoho hospodarstv i torhivli: problemy, perspektyvy, efektyvnist», 18-19 travnia 2017 r. - Kharkiv, 236-237. (in Ukr)
Batrachenko, O. V. (2017). Perspektyvy rozvytku miasorizalnykh mashyn na osnovi uzghodzhennia hidrodynamiky syrovyny ta protsesiv yii podribnennia. Tezy u II Mizhnarodnii naukovo-praktychnii konferentsii «Innovatsiini aspekty rozvytku obladnannia kharchovoi i hotelnoi industrii v umovakh suchasnosti», 5-7 veresnia 2017 r. Melitopol – Kyrylivka, 127-128. (in Ukr)
Verbytskyi, S. B.& Shevchenko, V. V. & Batrachenko, A. V. (2010). Grinding of meat raw materials. Miasnoi byznes (Meat business), 5, 84-96. (in Russ)
Maksymov, D.A. & Yakushev A.O. Constructions of modern kutterov. Miasnye tekhnolohyy (Meat technologies), 9, 20 - 24. (in Russ)
Vasylevskyi, O. M. & Solovev, O. V. & Tryfonova, D. O. (2007). Batch operation machines for minced meat preparation. Miasnye tekhnolohyy (Meat technologies), 5, 42.-46. (in Russ)
Petrovych, Y. M. (1996). Economics of manufacturing enterprise / Y. M. Petrovych, I. O. Budishcheva, I. S. Ustinova. – Lviv: Oskart, 1996. (in Ukr) (in Russ)
Zaichyk, Ts. R. & Drahylev, A. Y. & Fedorenko, B. N. (2004). Course and diploma design of technological equipment of food production. Moskow: DeLy Prynt. (in Russ)
Batrachenko, O. V. Pidvyshchennia efektyvnosti roboty ta dovhovichnosti miasorizalnykh mashyn: dys.... kandydata tekhn. nauk: 05.18.12 / Batrachenko Oleksandr Viktorovych. – Vinnytsia, 2014. – 284 s. (in Ukr)