SATISFACTION OF FOOD REQUIREMENTS OF THE UKRAINIAN POPULATION: PROBLEM STATE AND PROSPECTS FOR ITS DECISION
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Introduction. The Ukrainian economy entered the phase of accelerated pace of reforming. However, the dynamic progress of positive social transformations is hampered by the Russian military aggression and, by its provocation, the economic crisis. Under such conditions, the problem of uncompromising state protection of food interests of the citizens is of particular relevance.
The purpose of the article is to find out the state of satisfaction of food needs of the Ukrainian population and to identify the most important factors that prevent it.
Writing the article, such research methods were used as abstract and logical method, empirical method, method of statistical series, averaging method, com-parison method, etc.
Originality. The analysis made it possible to establish that food interests of the popula-tion of the country are violated. Among the indicators used to analyze the state of food supply it is the critical situation with the economic food availability and its qualitative and safe characteristics.
Conclusions: 1) Despite the positive changes in the indicator “economic food availability” for the poor, in Ukraine, the process of forming the middle class is slowed down. This is evidenced by the excess of the average share of costs for purchasing food (40%); 2) The most vulnerable categories of the population regarding the violation of their food interests are minors and incapacitated members of households. Rep-resentatives of these groups do not have a significant amount of valuable food; 3) At the official level, there was a revision of consumption standards of main food products in Ukraine towards its decreasing. Concerning many valuable food products, the new standard is adjusted to the actual state of their consump-tion; 4) It is found that in Ukraine, with its colder winters the energy value of the average daily diet should be more caloric, comparing the diet of the Ukrainians and residents of the southern EU countries: 5) The population of the country in 2016 did not receive at least 190.6 bil-lion UAH. This was a major obstacle to the full satisfaction of its economic, above all, food interests; 6) The Ukrainian food market is full of low-quality and dangerous products, including imported products. Among the main reasons for this are: 6.1) moratorium on business verification; 6.2) Peculiarities of the national legislation in the field of supervision over quality and safety of food, namely, possibility of checking the enterprise only on the fact of harm to the consumer; need to warn the company about the upcoming inspection.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Vlasov V. I., Lysak M. A. (2011). Synopsys silskohospodarskykh problem u sviti i skladnyky prodovolchoi bezpeky [Synopsis of agricultural problems in the world and components of food security]. Visnyk of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2, 37-48рр [in Ukrainian].
Paskhaver B. Y. (2018). Prodovolche samozabezpechennia naselennia Ukrainy [Food self-sufficiency of the population of Ukraine]. Ekonomika APK, 1, 5-10рр [in Ukrainian].
Mudrak R. P., Lagodienko V. V. Ahroinfliatsiia ta indeks spozhyvchykh tsin na prodovolchi tovary: porivnialnyi analiz «Ukraina-IeS» [Agroinflation and consumer price index for foodstuffs: Ukraine-EU comparative analysis]. Economy of Ukraine, 1, 28-39pp [in Ukrainian].
Shubravska O. V. (2016). Rozvytok ahroprodovolchoho vyrobnytstva Ukrainy: zavdannia i vyklyky [Development of agricultural production in Ukraine: tasks and challenges]. Ekonomika APK, 4, 5-12рр [in Ukrainian].
Ericksen, P., P. Thornton, A. Notenbaert, L. Cramer, P. Jones, and M. Herero, (2011). Mapping Hotspots of Climate Change and Food Insecurity in the Global Tropics. CCAFS Report No. 5, CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture, and Food Security (CCAFS), Copenhagen, Denmark, 56 pp [in English].
Ingram, J. (2011). A food systems approach to researching interactions between food security and global environmental change. Food Security, 3(4), 417-431pp [in English].
Porter, J.R., L. Xie, A.J. Challinor, K. Cochrane, S.M. Howden, M.M. Iqbal, D.B. Lobell, and M.I. Travasso (2014). Food security and food production systems. In: Climate Change. Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Part A: Global and Sectoral Aspects. Contribution of Working Group II to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmen-tal Panel on Climate Change [Field, C.B., V.R. Barros, D.J. Dokken, K.J. Mach, M.D. Mastrandrea, T.E. Bilir, M. Chat-terjee, K.L. Ebi, Y.O. Estrada, R.C. Genova, B. Girma, E.S. Kissel, A.N. Levy, S. MacCracken, P.R. Mastrandrea, and L.L.White (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 485-533pp [in English].
Mudrak R. P. (2017). Prodovolcha bezpeka v umovakh ekonomichnoi kryzy [Food security in conditions of the economic crisis]. Collection of scientific works of Uman national university of horticulture, vol. 2, 90, 115-127 pp [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (1999-2016). Struktura sukupnykh vytrat domohospodarstv [Structure of total expenditure]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2007/gdvdg_rik/dvdg_u/strukt2010_u.htm [in Ukrainian].
Eurostat. Overall structure of consumption expenditure by detailed COICOP level (1000). Available at: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do [in English].
State Committee of Statistics of Ukraine (2010). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2009 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2009 year»], Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2011). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2010 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2010 year»], Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2012). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2011 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2011 year»], Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2013). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2012 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2012 year»], Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2014). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2013 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2013 year»], Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2016). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2015 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2015 year»], Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2017). Statystychnyi zbirnyk «Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy u 2016 rotsi» [Statistical Collection «Expenditure and resources of households of Ukraine in 2016 year»], Kyiv [in Ukrainian].
About approval sets of food products, sets of non-food products and sets of services for the main social and demographic groups (2016): Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine №780. Official Bulletin of Ukraine, 89, P.22 [in Ukrainian].
About approval sets of food products, sets of non-food products and sets of services for the main social and demographic groups (2000): Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine №656. Official Bulletin of Ukraine, 16, P.97 [in Ukrainian].
Food Consumption In America. Available at: https://insteading.com/blog/food-consumption-in-america/ [in English].
National Statistical Committee of the Republic of Belarus. Potreblenye osnovnikh produktov pytanyia v domashnykh khoziaistvakh v IV kvartale 2016 h. (bez ucheta produktov pytanyia, potreblennыkh vne doma (obshchestvennoho pytanyia) [Consumption of basic food products in households in the IV quarter of 2016 (excluding food consumed outside the home (catering)]. Available at: http://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/solialnaya-sfera/uroven-zhizni-naseleniya/operativnaya-informatsiya_7/potreblenie-osnovnyh-produktov-pitaniya-v-domashnih-hozyaistvah/potreblenie-osnovnykh-produktov-pitaniya-v-domashnikh-khozyaystvakh-v-iv-kvartale-2016-g/ [in Russian].
Eurostat. Daily calorie supply per capita by source. Available at: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&pcode=t2020_rk100&lan guage=en [in English].
State Committee of Statistics of Ukraine (2010). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2009 rik [Statistical Yearbook of Ukraine for 2009]. Kyiv [in Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine (2017). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2016 rik [Statistical Yearbook of Ukraine for 2016]. Kyiv [in Ukrainian].
Ivasiuk, P. (2017). Systema perevirok yakosti produktiv kharchuvannia v Ukraini povnistiu spotvorena – ekspert [The system of food quality checks in Ukraine is completely distorted – an expert] (UNN). Available at: http://www.unn.com.ua/uk/news/1659360-sistema-perevirok-yakosti-produktiv-kharchuvannya-v-ukrayini-povnistyu-spotvorena-ekspert [in Ukrainian].
Ivasiuk, P. (2017). Na yakist produktsii PAT «Kyivkhlib» postiino nadkhodiat skarhy – Derzhprodspozhyvsluzhba [The quality of PJSC «Kievkhlib» products is constantly receiving complaints – State Service of Ukraine For Food Safety and Consumer Protection] (UNN). Available at: http://www.unn.com.ua/uk/news/1658059-na-yakist-produktsiyi-pat-kiyivkhlib-postiyno-nadkhodyat-skargi-derzhprodspozhivsluzhba [in Ukrainian].
Polski syry v Ukraini vyiavylysia na 100% falsyfikatom [Polish cheeses in Ukraine were 100% counterfeit] (Pogliad). Available at: https://pogliad.ua/ru/news/ukraine/polski-siri-v-ukrayini-viyavilisya-na-100-falsifikatom-349159 [in Ukrainian].
Ivasiuk, P. (2017). Ukrainskyi rynok vpav u prirvu falsyfikatu i sutsilnoho porushennia prav spozhyvachiv – ekspert [The Ukrainian market has fallen into the abyss of falsification and a complete violation of consumer rights - an expert] (UNN). Available at: http://www.unn.com.ua/uk/news/1654206-ukrayinskiy-rinok-vpav-u-prirvu-falsifikatu-i-sutsilnogo-porushennya-prav-spozhivachiv-ekspert [in Ukrainian].
Ministry of Health of Ukraine (2017). Number of food poisonings in Ukraine. Available at: https://dostup.pravda.com.ua/request/21862/response/40052/attach/3/638.jpg [in English].