HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS OF POLTAVA REGION: THE CURRENT STATE OF DEVELOPMENT AND AREAS FOR IMPROVEMENT
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Introduction. The hotel and restaurant business is one of the most profitable businesses in the world and meets the basic needs of the population in food and housing. However, research shows that today it is one of the most sensitive to the economic situation and the global pandemic. Therefore, research in the field of hotel and restaurant business as any country as a whole and its individual region is relevant.
The purpose of the article is to analyze the current state of the hotel and restaurant business in the Poltava region and determine the strategic directions of its further development. Research methods are analysis and systematization of the state and further development of the hotel and restaurant business of Poltava region.
Results. The current state and trends of hotel and restaurant business development in Poltava region are analyzed. It is established that the volume of implemented services for temporary accommodation and catering for 2017-2019 tends to increase for all categories of consumers. The volume of sold services for the first three quarters of 2020 is analyzed; there are uneven changes, first the volume of services decreases, and then increases again. The characteristics of the structure of implemented services for temporary accommodation and catering for 2017-2019 are given. It is established that the largest share in this structure are services provided to the population - 77%. The dynamics of the number of accommodation facilities in 2015-2017 was studied. There is a decrease in the number of accommodation facilities from 11% to 23%.
Conclusions. The volume of sales of services for temporary accommodation and catering for enterprises of hotel and restaurant business of Poltava region for 2016-2019 tends to increase. The number of hotel and restaurant businesses is declining due to inefficient management methods and slow updating of the material and technical base. The analysis of the state of development of the hotel and restaurant business of Poltava region will be an effective tool for developing strategic directions of development and effective operation of accommodation facilities. The practical significance of the obtained results lies in the development of methodological recommendations for the formation of strategic development of hotel and restaurant business enterprises.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrajiny (2021). Oficijnyj sajt. URL: www.ukrstat.gov.ua (data zvernennja: 13.02.2021)
Kovaljchuk, T. Gh. (2019). Perspektyvy rozvytku ghoteljno-restorannogho biznesu v Ukrajini v umovakh ghlobalizaciji svitovogho ghospodarstva. Naukovyj visnyk Uzhghorodsjkogho nacionaljnogho universytetu. Vypusk 23, chastyna 1, 126.
Manachynsjka, Ju. A. (2012). Obgruntuvannja dynamiky rentabeljnosti ghoteljnykh poslugh. Ekonomika i finansy, 130, S. 131-137.
Nepochatenko V.O. (2020). Pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv hotelnoho biznesu v Ukraini. Infrastruktura rynku. Vypusk 44, 106-110.
Ostapenko, Ja. O. (2015). Statystychnyj analiz pidpryjemstv ghoteljnogho ghospodarstva ta proghnozuvannja jogho rozvytku. Ghlobaljni ta nacionaljni problemy ekonomiky, Vyp. 8, 1216-1221.
Poplavsjka, I. V. (2009). Dynamika rozvytku ghoteljnogho ghospodarstva Ukrajiny. Istorija ukrajinsjkoji gheoghrafiji. Vseukrajinsjkyj naukovo-teoretychnyj chasopys, 20, 117–120.
P'jatnycjka, Gh. T. & Najdjuk, V. S. (2017). Suchasni trendy rozvytku restorannogho ghospodarstva v ukrajini. Ekonomika ta derzhava, 9, 66–73.
Prokopjuk, A. (2015). Suchasni tendenciji rozvytku restorannogho ghospodarstva Ukrajiny ta Poljshhi. Naukovyj visnyk NLTU Ukrajiny, 25.4, 259–265.
Poltava Regional State Administration, Department of Culture and Tourism (2018). Strategy for the development of tourism and resorts in the Poltava region for 2019-2029. URL: http://poltavaculture.gov.ua/uk/informatsiia/zahalna-informatsiia1/219-stratehiya-rozvytku-turyzmu-takurortiv-u-poltavskiy-oblasti-na-2019-2029-roky (Accessed: 12.01.2021).
Bakar, N.A. & Rosbi, S. (2020). Effect of Coronavirus disease (COVID-19) to tourism industry. Int. J. Adv. Eng. Res. Sci, 7, 4.
Gursoy, D., Chi, C. G. , & Chi, O. H. (2020). COVID-19 Study 2 Report: Restaurant and Hotel Industry: Restaurant and hotel customers’ sentiment analysis. Would they come back? If they would, WHEN? (Report No. 2), Carson College of Business, Washington State University.
Gössling, S., Scott, D., & Hall, C. M. (2020). Pandemics, tourism and global change: A rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 1–20. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1758708
World Travel & Tourism Council (WTTC). URL: http://www.wttc.org/research/economic-impact-research/country-reports/ (Accessed: 12.01.2021).
UNWTO. (2020). UNWTO world tourism barometer (Vol. 18, Issue 2, May 2020)