СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ НА СВІТОВОМУ РИНКУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина Миколаївна КИРИЛЮК
Катерина Юріївна ГЕРАЩЕНКО
Олена Валеріївна ТЕРЕНТЬЄВА

Анотація

Виявлено сучасні тенденції виробництва органічної сільськогосподарської продукції в умовах
посилення конкуренції на світовому ринку. Показано динаміку світових площ органічних
сільськогосподарських угідь в розрізі регіонів та країн. Проаналізовано структуру органічних
сільськогосподарських угідь, а також напрями використання органічних орних земель, земель під
органічними багаторічними насадженнями, органічних пасовищ і сінокосів, включаючи площі, які
перебувають у конверсії. Визначено місткість світового ринку органічних продуктів харчування в розрізі
країн та регіонів. Показано країни з найвищим рівнем споживання органічної продукції на душу населення.
Розкрито тенденції розвитку органічного сільськогосподарського виробництва в умовах коронавірусної
кризи, спричиненої пандемією COVID-19. Вказано на тенденції локалізації виробництва й споживання
органічних продуктів харчування, а також прискореного розвитку окремих регіональних ринків
органічної продукції. Проаналізовано специфіку розвитку органічного сільськогосподарського
виробництва в ЄС, США та Україні, а також специфіку розвитку інфраструктури ринку органічної
продукції в цих країнах. Проаналізовано товарну структуру сучасного ринку органічних продуктів
харчування. Розкрито особливості сучасного етапу розвитку глобальної системи органічної
сертифікації та локально орієнтованих систем забезпечення якості органічної продукції. Визначено
окремі інструменти збільшення попиту на органічну продукцію та забезпечення підтримки екологічних
цілей відповідно до принципів органічного сільського господарства.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Розділ
Статті

Посилання

FiBL (2021). Research Institute of Organic Agriculture. URL: http://www.fibl.org/ (Accessed:

09.2021).

Willer H., Kilcher L. (2021). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2020.

Bonn: IFOAM, 337 р.

IFOAM (2021). International Federation of organic agriculture movements. URL:

http://www.ifoam.org (Accessed: 25.09.2021).

Federation of Organic Movement in Ukraine (2021). Organic in Ukraine. URL:

http://organic.com.ua/organic-v-ukraini/ (Accessed: 25.09.2021).

Proshchalykina A., Kyryliuk Ye., Kyryliuk I. (2019). Prerequisites for the development and prospects

of organic agricultural products market. Entrepreneurship and sustainability issues, Vol. 6, No 3, 1107–1117.

https://doi.org/10.9770/jesi.2019.6.3(18)

Bilous S., Kyryliuk Ye., Kyryliuk I., Proshchalykina A., Stachowiak Z. (2021). Scenario forecasting of

consumption of main organic livestock products in Ukraine. Agricultural and Resource Economics: International

Scientific E-Journal, vol. 7, № 3, 22–43. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2021.07.03.02.

Bezus R. (2014). Organizational and economic principles of effective development of organic

agriculture: monograph. Dnipro: Lizunov Press. 380 р. (in Ukr).

Prutska O., Beliaieva N. (2012). World experience of stimulating the production of organic agricultural

products. Zbirnyk naukovykh pratsʹ VNAU. Seriya: Ekonomichni nauky [Collection of scientific works of VNAU.

Series: Economic Sciences], № 1 (56), vol. 2, 212–218.

The world of organics (2021). Description of certification marks. URL: http://glossary.ua/#/ua/organicworld/certification/usda/ (Accessed: 25.09.2021).