СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ НА СВІТОВОМУ РИНКУ
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Виявлено сучасні тенденції виробництва органічної сільськогосподарської продукції в умовах
посилення конкуренції на світовому ринку. Показано динаміку світових площ органічних
сільськогосподарських угідь в розрізі регіонів та країн. Проаналізовано структуру органічних
сільськогосподарських угідь, а також напрями використання органічних орних земель, земель під
органічними багаторічними насадженнями, органічних пасовищ і сінокосів, включаючи площі, які
перебувають у конверсії. Визначено місткість світового ринку органічних продуктів харчування в розрізі
країн та регіонів. Показано країни з найвищим рівнем споживання органічної продукції на душу населення.
Розкрито тенденції розвитку органічного сільськогосподарського виробництва в умовах коронавірусної
кризи, спричиненої пандемією COVID-19. Вказано на тенденції локалізації виробництва й споживання
органічних продуктів харчування, а також прискореного розвитку окремих регіональних ринків
органічної продукції. Проаналізовано специфіку розвитку органічного сільськогосподарського
виробництва в ЄС, США та Україні, а також специфіку розвитку інфраструктури ринку органічної
продукції в цих країнах. Проаналізовано товарну структуру сучасного ринку органічних продуктів
харчування. Розкрито особливості сучасного етапу розвитку глобальної системи органічної
сертифікації та локально орієнтованих систем забезпечення якості органічної продукції. Визначено
окремі інструменти збільшення попиту на органічну продукцію та забезпечення підтримки екологічних
цілей відповідно до принципів органічного сільського господарства.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
FiBL (2021). Research Institute of Organic Agriculture. URL: http://www.fibl.org/ (Accessed:
09.2021).
Willer H., Kilcher L. (2021). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2020.
Bonn: IFOAM, 337 р.
IFOAM (2021). International Federation of organic agriculture movements. URL:
http://www.ifoam.org (Accessed: 25.09.2021).
Federation of Organic Movement in Ukraine (2021). Organic in Ukraine. URL:
http://organic.com.ua/organic-v-ukraini/ (Accessed: 25.09.2021).
Proshchalykina A., Kyryliuk Ye., Kyryliuk I. (2019). Prerequisites for the development and prospects
of organic agricultural products market. Entrepreneurship and sustainability issues, Vol. 6, No 3, 1107–1117.
https://doi.org/10.9770/jesi.2019.6.3(18)
Bilous S., Kyryliuk Ye., Kyryliuk I., Proshchalykina A., Stachowiak Z. (2021). Scenario forecasting of
consumption of main organic livestock products in Ukraine. Agricultural and Resource Economics: International
Scientific E-Journal, vol. 7, № 3, 22–43. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2021.07.03.02.
Bezus R. (2014). Organizational and economic principles of effective development of organic
agriculture: monograph. Dnipro: Lizunov Press. 380 р. (in Ukr).
Prutska O., Beliaieva N. (2012). World experience of stimulating the production of organic agricultural
products. Zbirnyk naukovykh pratsʹ VNAU. Seriya: Ekonomichni nauky [Collection of scientific works of VNAU.
Series: Economic Sciences], № 1 (56), vol. 2, 212–218.
The world of organics (2021). Description of certification marks. URL: http://glossary.ua/#/ua/organicworld/certification/usda/ (Accessed: 25.09.2021).