СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Галина КУНДЄЄВА
Надія БОСЕЦЬКА

Анотація

У статті розкрито соціально-економічні аспекти організації харчування. Акцентовано увагу на безпеці харчування як збалансованого, здорового харчування, що враховує не тільки калорії, а й поживні речовини. Наведено коротку хронологію змін у виробництві харчових продуктів, що дозволило визначити причини змін у структурі харчування сучасної людини і пояснити причини «порожніх» калорій у раціоні сучасної людини. Визначено, що бідність насамперед обмежує доступність здорового харчування, багатого на поживні речовини. Розглянуто підхід до оцінки раціону харчування, який базується не на обсягах споживання харчових продуктів, а на поживних речовинах – пріоритет надається урівноваженню поживної цінності харчових продуктів із грошовими витратами домогосподарств. Для мінімізації вартості збалансованого за мікро- і макронутрієнтами добового раціону харчування  використано математичну модель оптимізації. Отримані результати свідчать про те, що тільки домогосподарства п’ятої квінтильної групи мали можливість забезпечити безпекове харчування. Запропонований підхід дозволяє краще інтегрувати економічні міркування та міркування сталості людського розвитку до політики в сфері ресторанного господарства.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Розділ
Статті

Посилання

State Statistics Service of Ukraine (2020). Expenditures and resources of households of Ukraine in 2019 (according to a sample survey of living conditions of households of Ukraine). Statistical digest. Kyiv: State Statistics Service of Ukraine, 450 p. (in Ukr.).

Korzun V.N, Tykhonenko Y.S. (2010). Functional products and their role in human nutrition. Scientific works of the Odesa National Academy of Food Technologies, 38 (2), 173-178.

Koshchiy O.V. (2013). Problems of providing the population of Ukraine with food. Socio-economic problems of the modern period of Ukraine, 6., 441-448.

Kupinets L., Kharichkov S. (2011). Food and health of the nation: risk analysis, economic evaluation, management decisions. Economist, 6, 31–37.

Libanova E.M. and other (2012). Human development in Ukraine: the transformation of living standards and regional disparities: [collection. monograph in 2 volumes]. Kyiv: Institute of Demography and Social Research after M.V. Ptukha of the National Academy of Sciences of Ukraine, 436 p. (in Ukr.).

Mudrak R.P., Sokovnina D.M. (2016). Elasticity of consumer demand for horticultural products. Collection of scientific works of the Uman National University of Horticulture, 89 (2), 111-120.

Mudrak R.P. (2014). Consumer behavior as a factor in food household security. Economic Journal – XXI, 3-4 (1), 27–30.

Libanova E.M. and other (2012). Inequality in Ukraine: scale and opportunities for influence. Kyiv: Institute of Demography and Social Research of the National Academy of Sciences of Ukraine, 404 p. (in Ukr.).

Ministry of Health of Ukraine (1999). Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy. Order of the Ministry of Health of Ukraine № 272 of 18.11.1999. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0834 (Accessed: 12.08.2021).

Cabinet of Ministers of Ukraine (2000). Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine "On approval of food kits, non-food kits and service kits for major social and demographic groups" of April 14, 2000 № 656.URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/656-2000-%D0%BF (Accessed: 12.08.2021).

Rynhach N.O. (2009). Public health as a factor of national security: a monograph. Kyiv: NAPA, 296 p. (in Ukr.).

Syrohman I.V., Zavgorodnya V.M. (2009). Commodity science of functional foods: [textbook. manual]. Kyiv: Center for Educational Literature, 544 p. (in Ukr.).

Simakhina G.O., Naumenko N.V. (2019). Relationship between nutrition and public health. Progress in Science and Education: Proceedings of the International Conference, September 26-27. New York, pp. 106-117.

Skydan O.V. (2003). Formation of agrarian policy to ensure food security of the country. Economics of agro-industrial complex, 6, 19-25.

Smolyar V.I. (2013). The formula of rational nutrition. Nutrition problems, 1, 5-9.

Peresichnyi M.I. and other (2008). Functional food technology: [monograph]. Kyiv: KNTEU, 718 p. (in Ukr.).

Shevchenko O.I., Simakhina G.O., Shevchenko A.O. (2020). Health nutrition in the context of food security in Ukraine. Scientific works of NUFT, 26, 6, 36–43.

Allen A., Maestre M. and Gelli A. (2019). “Food value chains for nutrition”. Agriculture for Improved Nutrition: Seizing the Momentum. Wallingford: CAB International. DOI: 10.1079/97817863993.

Babb A.M., Knudsen D.C., Robeson S.M. (2019). A critique of the objective function utilized in calculating the Thrifty Food Plan. PLoS ONE, 14.

Bai Y., Alemu R., Block S.A., Headey D., Masters W.A. (2021). Cost and affordability of nutritious diets at retail prices: Evidence from 177 countries. Food Policy, 99, 101983.

Drewnowski A. (2010). The cost of US foods as related to their nutritive value. Am. J. Clin. Nutr., 92, 1181–1188.

Drewnowski A., Darmon N., Monsivais P. (2021). Affordable Nutrient Density: Toward Economic Indicators of Sustainable Healthy Diets. Sustainability, 13, 9300. DOI: https://doi.org/10.3390/su13169300.

Drewnowski A., Specter S.E. (2004). Poverty and obesity: The role of energy density and energy costs. Am. J. Clin. Nutr., 79, 6-9.

FAO (2016). “Inclusive value chains for sustainable agriculture and scaled up food security and nutrition outcomes. Background document”. Committee on World Food Security Forty-third Session. Rome: Food and Agriculture Organization of the UN. URL: http://www.fao.org/3/a-mr587e.pdf (Accessed: 12.08.2021).

Forouzanfar M. H., Alexander L., Anderson H. R., Bachman V. F., Biryukov S., Brauer M. et al. (2015). Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990- 2013: a systematic analysis for the global burden of disease study 2013. Lancet, 386, 2287-2323. DOI: 10.1016/S0140-6736(15)00128-2.

Fulgoni V., Drewnowski A. (2019). An economic gap between the recommended healthy food patterns and exisiting diets of minority groups in the US National Health and Nutrition Examination Survey 2013-14. Front. Nutr., 6, 37.

Fulgoni V.L., Keast D.R., Drewnowski A. (2009). Development and validation of the nutrient-rich foods index: A tool to measure nutritional quality of foods. J. Nutr., 139, 1549-1554.

GNR (2020). Global Nutrition Report: Action on Equity to End Malnutrition. Bristol: Development Initiatives.

Headey D.D., Alderman H.H. (2019). The relative caloric prices of healthy and unhealthy foods differ systematically across income levels and continents. J. Nutr., 149, 2020-2033.

Herforth A., Bai Y., Venkat A., Mahrt K., Ebel A., Masters W.A. (2020). Cost and affordability of healthy diets across and within countries. In Background Paper for the State of Food Security and Nutrition in the World 2020. FAO: Rome, Italy.

Johnston J.L., Fanzo J.C., Cogill B. (2014). Understanding sustainable diets: A descriptive analysis of the determinants and processes that influence diets and their impact on health, food security, and environmental sustainability. Adv. Nutr., 5, 418-429.

Nicholls E., Ely A., Birkin L., Basu P., Goulson D. (2020). The contribution of small-scale food production in urban areas to the sustainable development goals: A review and case study. Sustain. Sci., 15, 1–15.

USDA (2020). ERS–Interactive Charts: Food Expenditures. URL: https://www.ers.usda.gov/data-products/food-expenditureseries/interactive-charts-food-expenditures/ (Accessed: 12.08.2021).

USDA-FNS (2020). USDA Food Patterns. URL: https://www.fns.usda.gov/usda-food-patterns (Accessed: 12.08.2021).

ActionAgainstHunger (2021). World Hunger: Key Facts and Statistics Action against Hunger. URL: https://www.actionagainsthunger.org/world-hunger-facts-statistics (Accessed: 12.08.2021).