ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ЧЕРКАЩИНИ ЯК ЕЛЕМЕНТ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В РЕГІОНІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Вікторія КРАСНОМОВЕЦЬ
Марина ДРОБОТОВА

Анотація

У статті проаналізовано діяльність підприємств галузі ресторанного господарства у Черкаській області у контексті розвитку туризму у регіоні. Визначено особливості функціонування за ознаками класифікації. Запропоновано авторський підхід до зонування закладів ресторанного господарства з урахуванням специфіки розвитку окремих видів туризму в регіоні.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Розділ
Статті

Посилання

Morozov M. A., Morozov N. S. (2021). Rehyonalni osoblyvosty rozvytku turystskoi infrastruktury ta ikh vplyv na turyzm [Regional features of the development of tourism infrastructure and their impact on tourism]. Rehyonolohyia [Regionology], 29, 3, 588-610.

Buchko Zh. I., Krul H. Ya. (2011). Prostorovyi analiz rozvytku hotelno-restorannoi infrastruktury turyzmu u Chernivetskii oblasti [Spatial analysis of the development of hotel and restaurant tourism infrastructure in Chernivtsi region]. Heohrafiia ta turyzm [Geography and tourism], 11, 34-41. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gt_2011_11_7 (Accessed: 20.04.2022).

Pro turyzm. Zakon Ukrainy [About tourism. Law of Ukraine] (1995). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy [Information of the Verkhovna Rada of Ukraine], 31, Article 24. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80#Text (Accessed: 20.04.2022).

DSTU 4281:2004 «Zaklady restorannoho hospodarstva. Klasyfikatsiia» ["Restaurant establishments. Classification"]. Retrieved from: https://dnaop.com/html/34057/DOC-%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_4281_2004 (Accessed: 20.04.2022).

Loiak L. M. (2014). Formuvannia konkurentnykh stratehii pidpryiemstv restorannoho hospodarstva turystychnoho rehionu na osnovi yakisnoho pidkhodu [Formation of competitive strategies of restaurant enterprises in the tourist region based on a qualitative approach]. Karpatskyi krai [Carpathian region], 1, 130-138. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/kkr_2014_1_16 (Accessed: 20.04.2022).

Tsokhla S. Yu. (2012). Tendentsii formuvannia i rozvytku restorannoho hospodarstva yak skladovoi industrii turyzmu v Ukraini [Trends in the formation and development of the restaurant industry as a component of the tourism industry in Ukraine]. Modeliuvannia rehionalnoi ekonomiky [Modeling of the regional economy], 1, 295-302. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Modre_2012_1_36 (Accessed: 20.04.2022).

Kilkist subiektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti (2010-2020). Statystychni dani [Number of economic entities by types of economic activity (2010-2020). Statistics]. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from: ukrstat.gov.ua (Accessed: 20.04.2022).

Kilkist diiuchykh pidpryiemstv za vydamy ekonomichnoi diialnosti u rozrizi rehioniv (2014−2020). Statystychni dani [Number of operating enterprises by types of economic activity by region (2014−2020). Statistics]. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from: ukrstat.gov.ua (Accessed: 20.04.2022).

Prohrama rozvytku turyzmu Cherkaskoi oblasti na 2021–2025 roky [Tourism Development Program of the Cherkasy Region for 2021–2025]. Retrieved from: https://www.oblradack.gov.ua/oblasn-programi (Accessed: 20.04.2022).

Tripadvisor. Cherkaska oblast [Tripadvisor. Cherkasy region]. Retrieved from: https://www.tripadvisor.ru/Restaurants-g2693118-Cherkasy_Oblast.html (Accessed: 20.04.2022).

The Top Restaurant Trends in 2022. Retrieved from: https://squareup.com/us/en/townsquare/restaurant-trends (Accessed: 20.04.2022).

Chto takoe "lokavorskyi restoran"? [What is a "locavore restaurant"?]. Retrieved from: https://smak.ua/events/gourmet/57566-lokavorskij-restoran (Accessed: 20.04.2022).

Restoranna premiia «Sil» [Restaurant award "Salt"]. Retrieved from: https://saltawards.com/ (Accessed: 20.04.2022).

Sait zhurnalu NV. Top-10 krashchykh restoraniv Ukrainy [Website of the magazine NV. Top 10 best restaurants in Ukraine]. Retrieved from: https://life.nv.ua/food-drink.html (Accessed: 20.04.2022).

Seliutin V. M. (2011). Udoskonalennia upravlinnia restorannym hospodarstvom yak skladovoi turyzmu Kharkivskoho rehionu [Improvement of restaurant management as a component of tourism in the Kharkiv region]. Ekonomichna stratehiia i perspektyvy rozvytku sfery torhivli ta posluh [Economic strategy and prospects for the development of trade and services], 2, 527-535. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/esprstp_2011_2_75 (Accessed: 20.04.2022).

Tripadvisor. Pro nas [Tripadvisor. About us]. Retrieved from: https://www.tripadvisor.ru/ (Accessed: 20.04.2022).