СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ярослава КОШОЛАП

Анотація

У статті розкрито проблеми розвитку системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах. Дано визначення поняття «безпечність продукції» та проведено аналіз системи HACCP на підприємствах. Висвітлено основні принципи HACCP, а також розкрито переваги та недоліки цієї системи. Виявлено проблеми з безпечністю харчових продуктів в Україні. Розкрито аспекти впровадження в Україні стандартів якості, контролю якості та сучасних технологій в контексті гарантування безпечності харчових продуктів.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Розділ
Статті

Посилання

Department of the State Production and Consumer Service in the Dnipropetrovsk region (2023). Food safety is one of the main priorities of the European Union's policy. URL: https://dp.dpss.gov.ua/news/bezpechnist-harchovih-produktiv-odin-z-golovnih-prioritetiv-politiki-yevropejskogo-soyuzu (Accessed: 03.08.2023).

METRO company blog (2023). What is HACCP and what is its role for your institution. URL: https://blog.metro.ua/shho-take-nassr-yaka-jogo-rol-dlya-vashogo-zakladu/ (Accessed: 03.08.2023).

Poultry breeding of Ukraine and the world management, analytics, reforms, standards (2023). The main provisions of the development and implementation of the HACCP system Poultry Market. URL: http://market.avianua.com/?p=4100 (Accessed: 03.08.2023).

GU State Production and Consumer Service in Odesa region (2023). Principles of the HACCP system. URL: https://odesa.consumer.gov.ua/uk/1619-printsipi-sistemi-nassp (Accessed: 03.08.2023).

URS Middle East (2023). Why Is HACCP Training Essential For Restaurant Owners And Managers In 2023? URL: https://urs-me.com/blog/haccp-training/ (Accessed: 03.08.2023).

Official website of the Parliament of Ukraine (2023). On the approval of the Requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Food Safety Management System (HACCP). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text (Accessed: 03.08.2023).

Dudko D.M. (2017). Benefits of implementing the HACCP system at Ukrainian food industry enterprises. Economy, finance and management in the 21st century: analysis of trends and prospects for development: coll. theses of international science and practice conf. Financial Council of Ukraine. Vol. 2. P. 69–71. URL: https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/7488/1/20170321_EconFinance_V2_P069-071.pdf (Accessed: 03.08.2023).

"Voloshkove Pole": official site. URL: https://voloshkovepole.com.ua/ (Accessed: 03.08.2023).

Kyryliuk І. (2019). Safety management of animal husbandry products in modern conditions. Efektyvna ekonomika [Efficient economy], 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7420; DOI: 10.32702/2307-2105-2019.11.68 (Accessed: 03.08.2023).