ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА БЕЗПЕЧНІСТЮ І ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА В УМОВАХ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ ДО ЄС

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина КИРИЛЮК
Валентина ГУБКА

Анотація

У статті розкрито результати дослідження ефективності державного контролю (нагляду) за безпечністю і окремими показниками якості продукції тваринництва в Україні. Обґрунтовано необхідність застосування таких складників ефективності як законодавство, менеджмент і його організаційна структура, інспекційна й лабораторна служба, інформація, навчання та комунікації. Визначено, що протягом досить тривалого періоду часу (до 2015 року) система державного контролю (нагляду) була архаїчною і фактично зорієнтованою на принципи командно-адміністративної економіки. Показано сучасні тенденції та специфіку удосконалення української системи контролю в напрямі її гармонізації з європейською. Акцентовано увагу на значних обсягах робіт, які для цього необхідно було здійснити в дуже стислі терміни, а також на відсутності належного фінансування та відповідних кваліфікованих фахівців. Виявлено, що нині законодавство у сфері гарантування якості й безпечності продукції тваринництва в Україні залишається недосконалим і розробленим не повністю.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Розділ
Статті

Посилання

Hocquette J.-F., Richardson R., Prache S., Medale F., Duffy G. & Scollan N. (2005). The future trends for research on quality and safety of animal products. Italian Journal of Animal Science, 4 (3), 49–72.

Nardone, A. (2004). Evolution of Livestock Production and Quality of animal Products. URL: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.576.6617&rep= rep1&type=pdf (Accessed: 01.09.2023).

Higgs, J. (2000). The changing nature of red meat: 20 years of improving nutritional quality. Trends in Food Sci. & Technology, 11, 85–95.

Noordhuizen J. & Metz J. (2005). Quality control on dairy farms with emphasis on public health, food safety, animal health and welfare. Livestock Production Science, 94 (1–2), 51–59.

Davydovych O. (2016). Stvorennia systemy kontroliu za bezpechnistiu kharchovykh produktiv na osnovi otsinky ryzykiv u tsykli vyrobnytstva ta zbutu molochnykh produktiv v Ukraini [Establishment of a food safety control system based on risk assessment in the cycle of production and marketing of dairy products in Ukraine]. URL: http://www.safoso.com.ua/conference-material/materialy%20konferenciyi_ukr.pdf (Accessed: 01.09.2023).

Bakumenko O. (2016). Derzhavnyj kontrol' kharchovykh produktiv: iakoiu maie buty systema [State food control: what should be the system]. URL: http://www.golos.com.ua/article/273239 (Accessed: 01.09.2022).

Verkhovna Rada of Ukraine (2014). Law of Ukraine no. 771, 23.12.1997 “On basic principles and requirements for the safety and quality of food products”. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 (Accessed: 01.09.2023).

Marenych M., Aranchij S. & Mariukha N. (2015). Kontrol' iakosti i bezpeka produktiv kharchuvannia v YeS. Mizhnarodne zakonodavstvo v haluzi kharchovoho lantsiuzhka i potentsial Ukrainy vidpovidnosti danym standartam [Quality control and food safety in the EU. International food chain legislation and Ukraine's compliance with these standards]. URL: 77.121.11.22/ecolib/8/2.doc (Accessed: 01.09.2023).

Kyryliuk Ye. & Proschalykina A. (2012). Napriamy rozshyrennia iemnosti vnutrishn'oho ahroprodovol'choho rynku [Areas of expansion of the capacity of the domestic agro-food market]. Innovative economy, 8 (34), 190–197.

Ministry of Health of Ukraine (2012). Order of the Ministry of Health of Ukraine no. 1140, 29.12.2012 “On Approval of State Sanitary Norms and Rules "Medical Requirements for the Quality and Safety of Food and Raw Materials". URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0088-13 (Accessed: 01.09.2023).

Ministry of Health of Ukraine (2012). Order of the Ministry of Health of Ukraine no. 548, 19.07.2012 “On Approval of Microbiological Criteria for Determination of Food Safety Indicators”. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1321-12 (Accessed: 01.09.2023).

Ministry of Health of Ukraine (2013). Order of the Ministry of Health of Ukraine no. 368, 13.05.2013 “On Approval of State Hygiene Rules and Norms "Regulations on Maximum Levels of Certain Pollutants in Food Products". URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13/page (Accessed: 01.09.2023).

Ministry of Health of Ukraine (2013). Order of the Ministry of Health of Ukraine no. 694, 06.08.2013 “On Approval of Hygienic Requirements for Poultry and Individual Indices of Its Quality”. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1379-13 (Accessed: 01.09.2023).

State Statistics Service of Ukraine (2017). Statistical information. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed: 01.09.2023).

Verkhovna Rada of Ukraine (2017). Law of Ukraine no. 2042, 18.05.2017 “On state control over observance of the legislation on food products, feed, animal by-products, animal health and welfare”. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2042-19 (Accessed: 01.09.2023).

Lapa V. (2017). Dlia efektyvnoho vykonannia novoho zakonu pro derzhavnyj kontrol' neobkhidno ukhvalyty blyz'ko 40 pidzakonnykh aktiv [For the effective implementation of the new law on state control, it is necessary to approve about 40 by-laws]. URL: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=250031050&cat_id=244277212 (Accessed: 01.09.2022).

Verkhovna Rada of Ukraine (2014). Law of Ukraine no. 425, 03.09.2013 “On the production and circulation of organic agricultural products and raw materials”. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/425-18 (Accessed: 01.09.2023).

National Accreditation Agency of Ukraine (2017). Register of Accredited Testing Laboratories. URL: https://naau.org.ua/reyestr-akreditovanix-oov/ (Accessed: 01.09.2023).

State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Expertise (2017). The Concept of the Reform of the Laboratory Diagnostic Network of Ukraine on the Determination of Animal Health, Safety of Agricultural Products, Including Feed, Prepared Food, etc. for 2015-2017. Kyiv: SRILDVSE, 15.

Davydovych O. (2016). Stvorennia systemy kontroliu za bezpechnistiu kharchovykh produktiv na osnovi otsinky ryzykiv u tsykli vyrobnytstva ta zbutu molochnykh produktiv v Ukraini [Establishment of a food safety control system based on risk assessment in the cycle of production and marketing of dairy products in Ukraine]. URL: safoso.com.ua/conference-material/materialy%20konferenciyi_ukr.pdf (Accessed: 01.09.2023).