CONCEPTUAL PRINCIPLES OF INDUSTRIES AGGREGATION IN SERVICES SECTOR OF UKRAINE
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Introduction. There are different academic approaches to definition and delineation of services sectors that cover tourism, accommodation and restaurant area. There are so strong links between some of these sectors that they often conglomerate separate groups, which are been considered to be independent industries (in particular, tourism, hospitality et.al.). At the same time, the hotel and restaurant industry are treated both separate industries and components of tourism or hospitality. The scientists point out the problem of a formation of industry structure of services sector.
Purpose. The purpose of the research is to identify theoretical and methodological approaches (conceptual principles and criteria) for definition and delineation of tourism, accommodation and restaurant industry aggregations of services sector of Ukraine.
Results. The modern theoretical and methodological approaches of industry structure formation of services sectors are generalized. Deficiencies in defining the basic conceptual principles and criteria for delineation sectoral groups in national regulatory framework have been identified. It is established that in domestic regulatory base there is no clear definition of certain criteria (for the tourism and accommodation sectors - technology, processes and resource; for the restaurant sector - services).
Originality. The conceptual principles and criteria for definition and delineation of tourism, accommodation and restaurant industry aggregations of services sector of Ukraine are reveal. It is suggestion to use this methodological approach to clear unanimous definition and delineation of industry groups and sectoral complexes (which are linked to tourism, accommodation and restaurant services sector of Ukraine) that providing an opportunity for progressive changes, impact on the development of industries, for effective management of the activities of enterprises in their environment.
Conclusion. Services sector constitutes the engine of economic growth. It is impacted by tourism, accommodation and restaurant industry aggregations. But there are so versatile links between these that there is not any invariable, permanent industry structure. The application of modern approaches to the sectoral structure formation has provided an opportunity to identify gaps in the domestic regulatory documents regarding the established criteria for the sectoral restriction of tourism, accommodation and restaurant industry aggregations. This representation of information provides new opportunities for economic development at country and enterprise level in the context of modern trends.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською, російською, польською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Bokoch, V. M. (2009). Investing in the service industry: theoretical and pragmatic approaches. Collection of scientific works of Cherkasy State Technological University. Avg.: Economic Sciences. 2009. Issue. 24 (1). 24(1). P. 178-185. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpchdtu_2009_24%281%29__37. (Accessed: 20.11.2019).
The European Parliament and the Council of the European Union (2006). Directive 2006/123/EC of the European Parliament and of the Council of 12 December 2006 on services in the internal market. Official Journal of the European Union. L 376, 36-67. Retrieved from: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006L0123&rid=3 (Accessed: 20.11.2019).
UK national accounts: a short guide (2011). Pete Lee Office for National Statistics. Retrieved from http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105233842/http://www.ons.gov.uk/ons/rel/naa1-rd/national-accounts-concepts--sources-and-methods/august-2011/uk-national-accounts---a-short-guide.pdf (Accessed: 20.11.2019)
Eurostat Statistics Explained (2019). Glossary: Tertiary sector. Further information. Retrieved from: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Glossary:Tertiary_sector (Accessed: 20.11.2019).
A mesage from Director - General Roberto Azevêdo (2017). World Trade Statistical Review 2017. Chapter 01. 7 р. Retrieved from: https://www.wto.org/english/res_e/statis_e/wts2017_e/ WTO_Chapter_01_e.pdf (Accessed: 20.11.2019).
Department of Economic and Social Affairs Statistics Division. United Nations (2008). International Standard Industrial Classification of All Economic Activities Revision 4 (ST/ESA/STAT/SER.M/4/Rev.4). Statistical papers Series M No. 4/Rev.4. Retrieved from: https://unstats.un.org/unsd/cr/registry/isic-4.asp (Accessed: 20.11.2019).
The legislation of Ukraine (2019). Economic Code of Ukraine. Editorial from 01.01.202. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15 (Accessed: 20.11.2019).
UNWTO (2019). World Tourism Barometer and Statistical Annex (English version), Volume 15, Issue 5, October 2017. DOI: https://doi.org/10.18111/wtobarometereng (Accessed: 20.11.2019).
Pohomchikova EO (2015). The hospitality industry: an evolutionary approach: diss. … Cand. econom. Sciences. 08.00.05 / FGBOU VPO “Baikal State University of Economics and Law. Irkutsk. 192p. (in Russ.)
Pohomchikova EA (2014). On the issue of the specifics of the hospitality industry. News of the Irkutsk State Economic Academy. Retrieved from: https://cyberleninka.ru/article/v/k-voprosu-o-spetsifike-industrii-gostepriimstva (Accessed: 20.11.2019).
Pandyak I. (2016). The phenomenon of hospitality industry: definition of the concept, basic approaches, structure. Visnyk of the Lviv University. Series Geography. Issue 50. P. 277–285.
Baranova, A. Yu (2011). Problems of Infrastructure Provision of Hospitality Industry in Municipalities of Tourism and Recreational Specialization. Issues of state and municipal government, 3, 168–179).
Dishkantyuk O.V. (2016). Formation of hospitality infrastructure support. Economist, 7, 25–28.
Opanashchuk Y. Ya. (2009). Formation of the system of services in the hotel industry of Ukraine. … Cand. econom. Sciences. 08.00.04. Lviv,. 182 p. (in Ukr.).
Semikolenova SV (2007). Statistical estimation of a condition and development of hotel economy dis. … Cand. econom. Sciences. 08.00.10 / National University of Kyiv-Mohyla Academy. Kyiv,. 213 p. (in Ukr.).
Melnichenko OA, Shvedun VA (2017). Features of development of tourism industry in Ukraine. Monograph. Kharkiv: NUTSU Publishing House. 153 p. (in Ukr.).
Ellis G. & R. Rossman (2008). Creating value for participants through experience staging: Parks, recreation, and tourism in the experience industry. Journal of Park and Recreation Administration, Vol. 26, No. 4, Pp. 1-20. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/288959265_Creating_value_for_ participants_through_experience_staging_Parks_recreation_and_tourism_in_the_experience_industry (Accessed: 20.11.2019).
United Nations (2015). Central Product Classification (CPC). Department of Economic and Social Affairs. Statistics Division. Statistical Papers Series M No. 77, Version 2.1. URL: https://unstats.un.org/unsd/cr/downloads/CPCv2.1_complete(PDF)_English.pdf (Accessed: 20.11.2019).
UNCTAD (2016). Trade and development report: Structural transformation for inclusive and sustained growth. Report by the secretariat of the United Nations Conference on Trade and Development, New York and Geneva. Retrieved from http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/tdr2016_en.pdf (Accessed: 20.11.2019).
European Commission (2015). European Communities. NACE Rev. 2 Statistical classification of economic activities in the European Community. General and regional statistics Collection: Methodologies and working papers. 363 pp. Retrieved from: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5902521/KS-RA-07-015-EN.PDF (Accessed: 20.11.2019).
Natsionalnyi klasyfikator DK 009:2010 (KVED-2010). Klasyfikatsiia vydiv ekonomichnoi diialnosti: Natsionalnyi klasyfikator Ukrainy. Retrieved from: https://docs.dtkt.ua/download/pdf/1157.1892.1. (in Ukr.).
Verxovna Rada Ukrayiny`(2015). № 324/95-ВР: Zakon Ukrainy “Pro turyzm” [№ 324/95-ВР:The Law of Ukraine "On Tourism"], Verxovna Rada Ukrayiny, Ky`yiv, Ukraine. Retrieved from: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/324/95-вр. (in Ukr.).
Derzhspozhy`vstandartu Ukrayiny` (2003). DSTU 4269:2003. Posluhyturystychni. Klasyfikatsiiahoteliv [DSTU 4269: Tourist services. Hotel Classification], Natsionalnyistandart Ukrainy, Ky`yiv, Ukraine. Retrieved from: https://dnaop.com/html/29982/doc-ДСТУ_4269_2003. (in Ukr.).
Derzhspozhy`vstandartu Ukrayiny` (2004). DSTU 4281:2004. Zaklady restorannoho hospodarstva. Klasyfikatsiia. Retrieved from: https://dnaop.com/html/29645/doc-ДСТУ_4281_2004. (in Ukr.).
Derzhspozhy`vstandartu Ukrayiny` (1999). DSTU 3862-99. Restoranne hospodarstvo. Terminy ta vyznachennia. Retrieved from: https://dnaop.com/html/40988/doc-ДСТУ_3862-99 . (in Ukr.).
Nakaz Derzhturadministratsii Ukrainy (2003). Pro zatverdzhennia Metodyky rozrakhunku obsiahiv turystychnoi diialnosti № 142/394. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1128-03. (in Ukr.).
Nakaz Minekonomiky, yevrop.intehratsii Ukrainy (2002). Pro zatverdzhennia Pravyl roboty zakladiv (pidpryiemstv) restorannoho hospodarstva № 219. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02. (in Ukr.).
Nakaz Derzhturadministratsii Ukrainy (2004). Pro zatverdzhennia Pravyl korystuvannia hoteliamy y analohichnymy zasobamy rozmishchennia ta nadannia hotelnykh posluh № 19. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-04. (in Ukr.).
Derzhspozhy`vstandartu Ukrayiny` (2006). DSTU 4527: Posluhy turystychni. Zasoby rozmishchennia. Terminy ta vyznachennia [DSTU4527: Tourist services. Accommodation facilities. Terms and definitions], Natsionalnyi standart Ukrainy, Ky`yiv, Ukraine. Retrieved from: http://hihostels.com.ua/sites/default/files/hostely/dstu4527.pdf. (in Ukr.).
Derzhspozhy`vstandartu Ukrayiny` (2003). DSTU 4268: Posluhy turystychni. Zasoby rozmishchennia. Zahalni vymohy [DSTU 4268: Tourist services. Accommodation facilities. general requirements], Natsionalnyistandart Ukrainy, Ky`yiv, Ukraine. Retrieved from: https://dnaop.com/html/29636/doc-ДСТУ_4268_2003. (in Ukr.).